Uniunea Europeană este constituită din cetățenii săi și a fost creată pentru ei! Încurajarea și facilitarea implicării la scară mai largă a cetățenilor în Uniunea Europeană și în ceea ce reprezintă aceasta sunt deosebit de importante. În acest scop, este necesar să se intensifice participarea cetățenilor la activitățile curente și să se asigure o mai bună înțelegere a istoriei Uniunii Europene și a originilor sale care datează din perioada imediat următoare celor două războaie mondiale.
Tratatul de la Lisabona de la sfârșitul anului 2009 a determinat o serie de schimbări care aduc Uniunea mai aproape de cetățeni săi și promovează o dezbatere transfrontalieră mai largă cu privire la aspecte legate de politicile Uniunii. Noul articol 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană introduce o dimensiune cu totul nouă, a democrației participative.
În acest context, Programul Europa pentru Cetățeni, instituit la 14 aprilie 2014 prin Regulamentul (UE) nr. 390/2014 al Consiliului de instituire a Programului Europa pentru Cetățeni pentru perioada 2014-2020, reprezintă un instrument important destinat să sporească rolul celor 500 de milioane de locuitori ai UE în dezvoltarea Uniunii. Prin scheme și activități de finanțare care permit implicarea cetățenilor, programul promovează istoria și valorile comune ale Europei și, în același timp, încurajează responsabilizarea cetățenilor pentru modul în care evoluează Uniunea.
Pentru perioada 2014-2020, Programului Europa pentru Cetățeni i se va aloca un buget de 185,468 milioane de euro.